Over de technische achtergronden van de fiets - the technical background of the bicycle
Home » 27

Het boek Bicycling Science

 

 

 

    Eind 19de en vroeg 20ste eeuw, hadden wetenschappers nog veel aandacht voor onderzoek naar de fiets en het fietsen. Maar nieuwe machines als auto's en vliegtuigen, boden meer glorie, geld en uitdagingen. In de volgende jaren was er weinig belangstelling meer voor het rijwiel. Eind jaren zestig en de jaren zeventig waren het "Joop Zoetemelk tijdperk".  De studenten en wetenschap-pers kregen weer interesse voor de fiets. Verspreid over de hele wereld was er natuurlijk wel wat aan onderzoek gedaan tussen 1910-1970, maar het ontbrak aan overzicht en samenhang. De grote bijdrage die het boek "Bicycling Science" leverde, was het verzamelen van al die kennis.

Het was een nieuw startpunt van de wetenschappelijke research en fietsindustrie, voor het heruitvinden van de fiets en de fietssport. Er kwam nieuwe belangstelling voor de ligfiets en Human Power.

   De basisteksten van de eerste druk van Bicyling Science waren geschreven door de Engelse chemisch ingenieur Frank Rowland Whitt rond 1970 in de vorm van artikelen voor fietsbladen zoals "Cycle Touring" en "Bicycling! ". De teksten werden bewerkt en aangevuld door mede auteur David Gordon Wilson, die ook de uitgave bij MIT-press in 1974 verzorgde. Het was een onverwacht commercieel succes en in 1978 werd een paperback versie uitgebracht.

    Een compleet nieuwe tweede druk van Bicycling Science kwam uit in 1982 (364 in plaats van 273 pagina's). Frank Rowland Whitt overleed helaas tijdens deze werkzaamheden. De hoofdauteur was nu dus David Gordon Wilson; hoewel hij geboren was in Warwickshire (England), woonde hij het grootste deel van zijn leven in Massachusetts (USA), waar hij professor emeritus was aan het Massachusetts Institute for Technology.

Ofschoon hij het meest bekend is als auteur van Bicyling Science en de vader van de moderne ligfiets, werkte hij ook aan het ontwerpen van turbines. David Gordon Wilson had ruim 60 patenten op zijn naam staan, en ontwierp ook de pomp die gebruikt werd in het eerste kunsthart ter wereld. Hij ijverde voor de algemene gezondheid en het milieu. Zo voerde hij in de jaren 70 al campagne voor een algeheel rookverbod en pleitte toen ook al, voor een CO2 belasting. 

   In 2004 kwam de derde druk van Bicycling Science uit (476 blz); aangevuld door Jim Papadopoulos, die het hoofdstuk herschreef over evenwicht en besturing. Dit hoofdstuk bevat wat differentiaal vergelijkingen; die zijn eigenlijk alleen leesbaar voor wiskundigen en ingenieurs.

   Dr. Wilson is op 2 May 2019 op 91 jarige leeftijd overleden. Kort tevoren had hij samen met een nieuwe mede auteur Theodor Schmidt, de laatste hand gelegd aan een nieuwe vierde druk van Bicycling Science (568blz) .

Veel kennis, die in de jaren 70 en 80 niet algemeen bekend was, is dankzij Bicycling Science te vinden. Het is zeker een belangrijke inspiratiebron geweest voor deze website.

Maak een Gratis Website met JouwWeb